D'ABRIL A JUNY DE 2014
MUSEU DARDER (BANYOLES)
ELS DIVENDRES A 2/4 DE 8 DEL VESPRE

CONFERENCIANTS

Albert Aulines
Prehistoriador i llicenciat en Història (2000).
L’any 1998 es va integrar a l’Associació Arqueològica de Girona –el centre d’estudis que l'any 1972 va posar al descobert els orígens humans de Catalunya–. Des d’aquell 1998 investiga i divulga l’origen i evolució cultural de l’espècie humana a la bioregió de Girona.
Ha contribuït a la localització i estudi de diversos jaciments arqueològics: Domeny (1999 i 2012), El Terme (1999), Balma de la Xemeneia (2001), Pla de La Jueria (2002), Turó de la Bateria (2006), Pla d’en Serra (2008) i cova ‘Bauma d’en Noguer’ 2009.
Ha aproximat la prehistòria a tots els interessats en aquesta temàtica a través de tallers didàctics a les escoles, visites guiades a jaciments arqueològics, articles d’opinió a la premsa i a revistes especialitzades, llibres, xarxes telemàtiques i ràdio.
També és el coordinador la revista Quadern de Prehistòria Catalana; coeditor del programa radiofònic Pedra a pedra. Escolta la prehistòria i coautor de tres llibres: Arrels profundes. Fragments del passat prehistòric de les comarques gironines (2007); Jaciment arqueològic Balma de la Xemeneia (2010) i El primer capítol de la història de Catalunya (2010).


A/e: ulines@gmail.com
Web: www.aadgirona.org/

Ferran Codina
 
És arqueòleg i investigador especialitzat en món ibèric. 
Llicenciat en Lletres (Geografia i Història) per la Universitat de Girona l’any 1997. Entre els anys 2001 i 2003 cursà i obtingué el Màster en Gestió del Patrimoni Cultural (especialitat en patrimoni arqueològic) per l’Institut del Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona. L’any 2006 va obtenir el Diploma d’Estudis Avançats a la Universitat de Girona. 
En l’àmbit professional, l’any 1998 passà a formar part de l’equip de direcció de les excavacions al Puig de Sant Andreu d’Ullastret. Des d’aquest mateix any la seva activitat professional s’ha centrat en la direcció d’intervencions arqueològiques programades i preventives a les comarques gironines en jaciments d’època ibèrica, romana i medieval. 
Ha participat en diversos projectes de recerca internacionals relacionats amb la protohistòria. Així mateix, és autor de diverses publicacions sobre món ibèric i, especialment, sobre els jaciments d’aquest període d’Ullastret.

A/e: fcodina@gmail.com


Neus Coromina

Llicenciada en Humanitats l'any 2005 per la Universitat Pompeu Fabra.
Màster en Cultura Històrica i Comunicació per la Universitat de Barcelona.
Màster en Iniciació a la Recerca en Humanitats: Història, Art, Filosofia, Llengua i Literatura l'any 2008 per la Universitat de Girona.
Doctorant del Programa Oficial de Postgrau (POP Ciències Socials) a la Universitat de Girona.
Membre del grup de recerca de la UdG: Arqueologia i Prehistòria, de la Universitat de Girona.
Actualment realitzant la tesi doctoral sobre les restes humanes recuperades a les Coves Prehistòriques del Paratge del Reclau Viver sota la direcció del catedràtic Narcís Soler.
Participació dels del 2005 fins a l'actualitat en diverses excavacions arqueològiques sobretot a les comarques gironines, com els jaciments el poblat ibèric d'Ullastret o la vila romana del Pla de l'Horta entre d'altres.
Realització de diversos estudis antropològics des de l'any 2008 de diferents jaciments, principalment per a la Universitat de Girona
Des del 2005 també, participant en les excavacions de la Cova de l'Arbreda i des de l'any 2013 coodirectora de l'excavació de la Cova de Mollet III juntament amb Alba Solés i Sònia Ramió.

A/e: neuscoromina@hotmail.com

Gabriel de Prado

És arqueòleg responsable de la seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya. 
Llicenciat en Lletres (Geografia i Història) per la Universitat de Girona l’any 1997. Entre els anys 2001 i 2003 cursà i obtingué el Màster en Gestió del Patrimoni Cultural (especialitat en patrimoni arqueològic) per l’Institut del Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona. L’any 2006 va obtenir el Diploma d’Estudis Avançats a la Universitat de Girona. 
En l’àmbit professional, l’any 1998 passà a formar part de l’equip de direcció de les excavacions al Puig de Sant Andreu d’Ullastret i també ha dirigit diverses excavacions d’època ibèrica, romana i medieval a les comarques de Girona. 
Entre els anys 2001 i 2003 va realitzar la revisió de l’inventari del patrimoni arqueològic d’algunes de les comarques gironines per encàrrec del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya. 
Ha participat en diversos projectes de recerca internacionals relacionats amb la protohistòria i, així mateix, és autor de diverses publicacions sobre món ibèric i, especialment, sobre els jaciments d’aquest període d’Ullastret.

A/e: gdeprado@gencat.cat 

Rafael Dehesa
 

És arqueòleg, llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i col·laborador del MACB-Empúries. 
Ha dirigit i participat en nombroses excavacions arqueològiques al Pla de l'Estany i arreu de Catalunya, on cal destacar la seva participació en les excavacions a la vil·la romana de Vilauba (Camós), a la terrisseria d'Ermedàs (Cornellà del Terri) i al Castell d'Esponella. A Catalunya ha participat i dirigit nombroses excavacions en l'àmbit de l'Arqueologia Urbana, sobretot a Barcelona Ciutat.
Ha particpat en projectes a l'estranger, com per exemples a la ciutat romana de Tusculum (Laci, Itàlia) i en projectes d'arqueologia sub-aquàtica, a Reliitto de Sant Vito lo Capo (Sicília-Itàlia) i treballs al port de Ciutadella (Menorca) i al peci de Binissafúller (Menorca).
  

A/e: rafde@yahoo.com

 Alfons Díaz

Llicenciat en Història per la Universitat de Girona. 
Va adquirir la suficiència investigadora després de realitzar el Màster d’Iniciació a la Recerca en Humanitats, dins de l’itinerari d’arqueologia, a la mateixa universitat, amb el treball de recerca “Estudi de la tecnologia lítica del jaciment en superfície de Roca Foradada (Fontcoberta, Pla de l’Estany)".
En la seva dedicació professional, encarada a la investigació i la difusió del patrimoni, forma part de l’Associació de Recerques Arqueològiques (CRA) que, sense ànim de lucre, es dedica a l’estudi i difusió del patrimoni cultural. 

Ha treballat com a guia en l’àmbit local i de museus, i com a arqueòleg tant en treballs d’arqueologia preventiva, com en diferents projectes de recerca desenvolupats per diverses universitats catalanes i institucions adherides a aquestes, abraçant tots el períodes històrics que van des de la paleontologia fins a l’època contemporània.
Ha publicat articles, en col·laboració i en solitari, en les darreres Jornades d’Arqueologia de les Comarques Gironines i en la revista especialitzada Quaderns de Prehistòria Catalana editada per Associació Arqueològica de Girona.

A/e: alfons.diaz.diaz@gmail.com


Maribel Fuertes
 
Llicenciada en Història per la Universitat de Girona.
Col·laboradora del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona en el marc de diversos projectes de recerca relacionats amb el món ibèric. 
Ha treballat des de l’any 1992 com a arqueòloga i directora d’excavacions, participant en l’excavació d’uns 130 jaciments arreu de les comarques gironines, així com en diverses intervencions a la resta de la península Ibèrica. 
És autora d'una vuitantena d’articles i ha col·laborat en la publicació de diferents monografies arqueològiques.
Especialitzada en jaciments de cronologia protohistòrica actualment ha centrat la seva recerca sobre diversos jaciments de l’època del bronze final-ferro I. 

Darrerament i dins el marc del Màster en Iniciació a la Recerca de les Humanitats amb l’especialitat Arqueologia i Antiguitat per la Universitat de Girona (curs 2012/2013); ha realitzat el treball Mas Xirgu: un hàbitat d’inicis de l’edat del ferro al pla de Girona.
Actualment treballa en l’estudi d’aquesta època a l’àmbit territorial del nord-est català.

A/e: mbfuertes@gmail.com

Julià Maroto

Prehistoriador i paleontòleg. 
Doctor per la Universitat de Girona al 1994. 
Actualment és professor titular de l’Àrea de Prehistòria en aquesta universitat. 
Les seves línies d’investigació s’han centrat en el Paleolític mitjà i superior i les faunes quaternàries al nord-est de Catalunya. 
Ha participat en la direcció de nombroses campanyes d’excavació, com la Cova dels Ermitons (Sales de Llierca), la Cova de l’Arbreda (Serinyà), la Cova de Mollet (Serinyà) i el Cau del Roure (Serinyà). 
Altrament, ha participat en el projecte paleontològic d’Incarcal (Crespià). 
Ha sigut autor i coautor de més d’un centenar d’articles especialitzats i editor de diversos treballs, com La mandíbula de Banyoles en el context dels fòssils humans del Pleistocè (1993), Els vertebrats fóssils del Pla de l’Estany (2002) o Los yacimientos paleontológicos de Incarcal (2003), entre d’altres.

A/e: julia.maroto@udg.edu

Xavier Niell
 
Llicenciat en Història per la Universitat de Girona l'any 2010.
Màster en la Iniciació en la Recerca en Humanitats, Universitat de Girona (2011).
Actualment és doctorant i estic realitzant el Programa de Doctorat de Ciències Humanes i de la Cultura a la Universitat de Girona. Tinc una beca FI  (Formació d'Investigador) de la Generalitat de Catalunya per tal de realitzar la tesi doctoral sobre el fenomen megalític del massís de les Gavarres-Ardenya (Baix Empordà, Gironès i la Selva) durant els anys 2012-2015.
Ha participat en les següents excavacions arqueològiques: poblat Ibèric del Puig del Castell de Cassà de la Selva (campanyes: 2001, 2002, 2003, 2004 i 2005; Cau de les Guilles de Roses (campanyes: 2006 i 2007); Cova de l’Arbreda de Serinyà (campanyes: 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013) i la Cova dels Ermitons (campanyes: 2010 i 2011).
Línies de recerca o participació en projectes d'investigació: El Paleolítico medio en la cueva de l'Arbreda (Serinyà, Pla de l'Estany); El fenomen megalític del massís de les Gavarres-Ardenya (Baix Empordà, Gironès i la Selva).
Publicacions destacades: "Els monuments megalítics del massís de les Gavarres-Ardenya (Baix Empordà, Gironès i la Selva)". Revista Lligams, número 9, 2011; “Les excavacions a la cova de l'Arbreda durant les campanyes de 2008 i 2009". Desenes Jornades d’Arqueologia de les Comarques Gironines. Arbúcies, 2010; “Les excavacions a la cova de l'Arbreda durant les campanyes de 2010 i 2011". Onzenes Jornades d’Arqueologia de les Comarques Gironines. Girona, 2012. 

A/e: xavier.niell@udg.edu / xeviniell@hotmail.com

Isaac Rufí

Estudiant d'història de la Universitat de Girona.
Actualment, becari del Departament d'Història i Història de l'Art. Cursa el Treball de final de grau sobre els jaciments paleontològics i paleolítics de la comarca del Pla de l'Estany. 
És guia del Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà. 
Ha col·laborat en els treballs en diferents jaciments arqueològics i paleontològics, com: Cova de l'Arbreda, Cova dels Ermitons, Cova de Mollet, Cova de Mollet III, Cista de la Roca de l’Ivet, Cau del Roure o Camp dels Ninots.


A/e: i.rufi19@gmail.com


Josefina Simon

Llicenciada en Història (2002-07) per la Universitat de Girona.
Màster en Iniciació a la Recerca en Humanitats: Història, Art, Filosofia, Llengua i Literatura (2007-2008).
Programa Oficial de Postgrau (POP) en Ciències Humanes i de la Cultura. MCD2006-00048.
Becari BR pre-doctoral de la Universitat de Girona: 01/04/2008 31/03/2010.
Personal Investigador en Formació (BRUDG) de la Universitat de Girona: 01/04/2010 31/03/2012.
Membre del grup de recerca de la UdG: Arqueologia i Prehistòria, de la Universitat de Girona. Referència GRHCS083.
Membre del GRAPE (Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l’Estany).
Participació dels del 2003 fins a l'actualitat en diverses excavacions arqueològiques de la Universitat de Girona i d’altres institucions com també a l’estranger.
Realitzant la tesis doctoral sobre la producció ceràmica de la bòbila d’Ermedàs, Cornellà del Terri.
Des del 2006 participant en l’excavació del jaciment d’Ermedàs i a partir del 2012 coodirectora de l’excavació, juntament amb el Dr. Joaquim Tremoleda.


A/e: josefina.simon.reig@gmail.com

Joaquim Soler
 
Prehistoriador adscrit a l'Institut de Recerca Història de la Universitat de Girona.
Al llarg de la seva carrera com a investigador ha treballat principalment en dues línies de recerca, una primera dedicada a l'estudi de art rupestre prehistòric del Sàhara Occidental i una segona centrada en les societats paleolítiques del nord-est de Catalunya.
En el primer camp d'estudi les seves contribucions principals han consistit en l'anàlisi i publicació de nombrosos jaciments fins aleshores inèdits, així com en la participació en diverses expedicions i altres accions de salvaguarda de l'immens patrimoni d'aquest país africà.
En l'àmbit del paleolític, des de fa una dotzena d'anys forma part de l'equip que dirigeix les excavacions a la cova de l'Arbreda i estudia els materials que han proporcionat els jaciments de Serinyà.
Finalment, també ha participat en algunes recerques esporàdiques en l'ambit de la prehistòria recent a les comarques gironines.

A/e: joaquim.soler@gmail.com


Joaquim Tremoleda

Va néixer a Lladó l’any 1962.
És doctor en arqueologia per la Universitat de Girona.
Treballa com a arqueòleg-conservador al Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries.
Director de la col·lecció “Guies de Patrimoni Local”, editada per la Diputació de Girona.
Autor i director de la sèrie “L’epigrafia medieval dels comtats gironins”, editada per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.
Membre de la Junta de l’Institut d’Estudis Empordanesos.
President del Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l’Estany.
Membre del consell de redacció de les revistes: Empúries, Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos i Studies on the Rural World in the Roman Period.
Ha participat i participa en diversos projectes de recerca del Ministeri.
Ha dirigit diversos projectes d’excavació: Empúries, Vilauba (Camós), Ermedàs (Cornellà del Terri), La Quintana (Cervià de Ter), La Font del Vilar (Avinyonet de Puigventós), Can Ventura de l’Oller (Santa Perpètua de Mogoda) ...
Ha publicat nombrosos llibres i articles especialitzats sobre l’Empúries grega i romana i sobre la romanització del nord-est català, en revistes nacionals i estrangeres.
També ha realitzat treballs de síntesi històrica i treballs d’història local, com els llibres de Lladó; La Mare de Déu del Mont, la part històrica de l’Atles de l’Alt Empordà, editat per l’Institut Cartogràfic de Catalunya o la part d’Antiga de la Història de l’Alt Empordà i de la Història del Pla de l’Estany, editades per la Diputació de Girona. Ha coordinat l’edició de la Història del Pla de l’Estany; el llibre sobre els 100 anys de la Cooperativa Agrícola de Banyoles o la biografia Moisès Sidrach, passió per la creació artística.

A/e: qtremoleda@gmail.com

Ariadna Traveset


És arqueòloga, llicenciada en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). 
La seva carrera professional s'ha desenvolupat dirigint i participant en nombroses excavacions arqueològiques arreu de Catalunya, en els àmbits de l'arqueologia clàssica i medieval, tant en els camps de l'arqueologia urbana com en l'arqueologia del món rural, entre les quals cal destacar les intervencions al Parc de la Ciutadella a Barcelona, el projecte Iesso (Guissona), a la ciutat de Badalona i Mataró, entre d'altres. Al Pla de l'Estany ha participat en campanyes d'excavacions a la vil·la romana de Vilauba i en la direcció dels treballs als Castell d'Esponellà. A l'estranger ha participat en campanyes arqueològiques en jaciments emblemàtics com Pompeia.
Ha publicat articles en diverses revistes especilatzades i ha dut a terme ponències en diversos congressos.
Actualment treballa com a arqueòloga.

A/e: aritrave@yahoo.es